Eğitimli Kadın

     
    Kadınların iş hayatına girmesi biliyorsunuz sanayi devrimine dayanıyor. Öncesinde kadınların ne eğitimi ne bir meslek sahibi olması  önemliydi. Kadın ev işleriyle uğraşır, çocuklara bakar, örgü gibi hobilerle gününü tamamlardı. Erkek hakimiyeti sanayi devrimiyle az da olsa bir sekteye uğradı. Kadınlar eğitim almaya ve iş hayatındaki yerlerini almaya başladılar. Bunu Avrupa da kolay atlatmadı. Kadınlara eğitim ve donanımlarının çok altında işler verildi, ücret politikasında açıkca çifte standart uygulandı. Erkekler kendilerince sınırları çizdiler işte.. Bugün bile benzer uygulamaları görmek mümkün. Dünyaca ünlü Boeing firmasının kadın çalışanları şirketleri aleyhine yüklü bir tazminat açtılar. Davanın konusu kadınlara görevde yükselmede çıkarılan zorluklar ve adil olmayan erkek yanlısı ücret politikasıydı. Kadınlar davayı kazandılar, mücadele etmeden olmadığının bir kanıtı..      

   Bugünün dünyasında da değişimler sınırlı halen ve yapılacak çok şey var. Ülkemizde doğuda kız çocukları okula kampanyalarla gidiyor, aileleri ikna etmek hiç kolay bir iş değil. Birleşmiş Milletler ve bakanlığın birlikte yürüttüğü projelerle, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ve bağışlarımızla kız çocukları okuyor. Ne yazık ki bölgede okul yetersizliğinden çocuklar bölge yatılı okullarına taşınıyor. Aileleri iknayı zorlaştıran, bazılarınca da mazeret olarak kullanılan bir olgu bu. Kız çocukları, ailelerinden uzak, hayat mücadelelerine başlıyor. Eğer büyük illlerden birinde özellikle de batıda doğmuşssanız, bu kadınlara göre açık bir üstünlükle başlıyoruz hayata. Eğitim almak için böyle bir mücadeleye girişmeye gerek yok, genel olarak bizim başarımıza dayalı oluyor eğitim hayatımız.

   Eğer bu şanslı kadınlardan değilseniz, ailenizin tutumu nedeniyle okul hayatınıza devam edemediyseniz, yaşınız kaç olursa olsun, mücadele edin. Açıköğretimi takip edin, başvurunuzu yapın, ısrarcı olun ve dayanın. Bu mümkün değilse belediyelerin açtığı meslek kurslarına katılın. Yeter ki isteyin, birşeyi gerçekten isterseniz, dağ olsa duramaz önünüzde..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder