Şiddete uğrayan kadınlar için ne yapabiliriz?



    Toplumumuzun en büyük sosyal sorunlarından biri şiddet.  Şiddetle mücadele etmek için devlet,sivil toplum örgütleri,uluslar arası örgütler uğraşıyor ama aldığımız mesafe bir arpa boyu..
     Bu mücadele yasal bir zemine oturtulmaya çalışılıyor,hukuki düzenlemeler yapılıyor,şiddet uygulayan erkeği evden uzaklaştırmadan başlayarak bir süre ceza uygulanıyor ama ne yazık ki bunlar suçu önlemede pek işe yaramıyor..  Kadın sonrasında ne yapacağını bilmediği için çaresizlikten susuyor,şikayet etmiyor,etse bile şikayetini geri almaya çalışıyor ve affediyor.. Şikayetçi olan kadın kalacak bir yeri yoksa yeni sorunlar yaşamaya başlıyor çünkü kadın sığınma evlerinin sayısı az ve belli bir süreliğine kalabiliyorlar. Kadın mahkemeden erkeği evden uzaklaştırma kararı çıkartabiliyor ancak geliri yoksa evin masraflarını karşılayamadığından zor bir durumda kalıyor. Bu durumda bence yapılması gereken devletin bu kadınlara bir iş bulması ve hayatını bir düzene sokana kadar bir ödenek sağlaması. 

  Peki biz bu kadınlar için ah vah etmekten başka ne yapabiliriz? İşverensek kadın sığınma evleriyle temasa geçebilir onlara iş sağlayabiliriz, mor çatı kadın sığınma vakfının web adresinden hesap numaralarını öğrenebilir elimizden geldiğince destek olabiliriz, aynı sayfada ihtiyaç duyulan malzeme listesine bakıp  arkadaşlarımızla bir araya gelip malzeme gönderebiliriz.atölye çalışmalarına katılıp düzenlenen bilinçlendirme etkinliklerine destek verebiliriz,  son kampanyalarına destek olmak için ünlülerin tanıttığı t-shirtlerden alıp,arkadaşlarımıza hediye edebilir,bu konuya bir çok insanın dikkatini çekebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder