Göçmenlik için yeni fırsat- Mavi Kart

 
   Avrupa Birliği nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak için yeni bir uygulama başlatıyor:Mavi kart. Amerika’nın yıllardır uyguladığı gren card’ın bir benzeri olacak mavi kart uygulaması bir süredir AB üyelerince tartışılıyordu.  Mavi kart uygulaması son konsey toplantısında kabul edildi ve iki yıl içerisinde hayata geçirilecek.
Mavi karttan kimler faydalanabilir?
Üniversite mezunları  ve meslek sahipleri. Meslek sahiplerinin uzmanlık alanlarıyla ilgili bir sertifikaya sahip olmaları önemli. Mavi kart sahibi olmanın önemli  bir şartı da iş sözleşmesi imzalamış olmak.
Mavi kart neler getirecek?
Mavi kart sahiplerine, AB’de özel nitelikli oturma müsaadesi ve çalışma iznine sahip olacak.  AB mavi kart sahipleri, çalışma, aile birleşimi ve Avrupa çapında serbest dolaşım gibi haklara sahip olacak. Mavi kart sahipleri ailelerini de yanlarında çalışacakları ülkeye götürebilecek.
Serbest dolaşım düzenlemesi nasıl olacak?
Serbest dolaşımdan faydalanabilmek için Mavi Kart sahibinin, bir AB üyesi ülkede 18 ay yasal olarak kalması gerekiyor. Bu süreyi tamamlayanlar başka bir AB üyesi ülkeye geçip çalışabilecek ve oturma iznine sahip olacak. Mavi Kart sahibi göçmenler çalıştıkları ülkede çalışma koşulları,mülk edinme,ücret ve sosyal haklar gibi konularda o ülkenin vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olacaklar.
Mavi kartın geçerlilik süresi ne kadar?
Mavi kart yenilenebilir olmakla birlikte en az bir en çok dört yıllık süreler için geçerli olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder