Bir fikrim var...

     
    Müthiş bir şey geldi aklıma, yırttık... Biraz para ayarlıyım hemen işimi kuracağım... Benden iyi girişimci olur, gör bak üç güne zengin olurum..

     
   Girişimci olmak o kadar kolay mı? Kesinlikle değil... Bu heyecanın sonu da çoğunlukla hüsran oluyor ne yazık ki.. Fikrini hayata geçirmek için biriktirdiğini buraya yatıranlar, yakınlarından borç alanlar ya da banka kredisiyle iş kuranlar bir yılın sonunda borç batağında buluyorlar kendilerini.

    Sizden girişimci olur mu bunu değerlendirmeniz gerekir başlangıçta.. Bir fikriniz var ama bunu hayata geçirecek niteliklere sahip misiniz? Girişimcilik dünyanın en zor işlerinden biridir ve yalnızlıktır.. Bütün zamanınızı bu işe ayırabilecek misiniz? İkna yeteneğiniz yüksek mi? Bir firmadan ürünüzü tanıtmak adına randevu almak için kapılarda saatlerce bekleyecek sabrınız var mı? Finansmandan anlar mısınız, işletmenizi ilk bir yıl ayakta tutacak finansmanı sağlamak için planınız var mı? Zorluk gördüğünüzde topu atar mısınız direnir çözüm üretir misiniz? Yaratıcı mısınız,organize yeteneğiniz yüksek mi, küçük işletmenin idaresinden ön muhasebesine yetecek donanımınız var mı?

  Var diyorsanız Öncelikle fikrinizi bir iş planına dönüştürmeniz gerekli. Çoğu insan bunu yapmadan hayallerinin peşine takılıp gidiyor. İş planı  size bu işe yatırım yapmalı mı yapmamalı mı önemli ipuçları veren bir çalışmadır ama girişimci adayı bunu görmez. Örneğin pazar araştırması yeni bir işletme için hayatidir, potansiyelinizi ve rakipleri görme fırsatı bulursunuz.. Hedef pazar ürününüzü kime satmak istediğinizi gösterir, bu grubun eğilimlerini araştırmadan işe başlarsanız yolda kalırsınız..

  Pazarlama bilmeden bir işe başlarsanız dünyanın en iyi ürünü de olsa elinizde kalır. Bunlarla başlangıçta  tek başınıza uğraşabilir misiniz yoksa kaliteli personele mi ihtiyaç duyarsınız? Bu personelin maaşını ödeyebilir misiniz? Ne zaman kara geçersiniz? Başabaş noktası nedir ürününüz için? Mesela kara geçmek için kaç tabak makarna satmanız gerekir hesaplayabilir misiniz? Bu rakama ulaşmak için nasıl bir strateji belirlersiniz?

  İyi girişimciler sadece fikri olanlar değil bu fikri hayata geçirecek planı olanlardır. Yeterli araştırma yapmadan ve iş planı hazırlamadan  fikrinizi işe dönüştürmeyin... Girişimciliği kısa yoldan zenginlik diye düşünüp kendinizi çok daha zor durumlara sokmayın.

2 yorum:

  1. Bu yazıyı okuduktan sonra nerede hata yaptığımı gayet iyi anladım.Demek ki sadece "Fikrim geldi" deyip ortaya atlayarak sonu hüsranla biten pek çok denememden sonra bunu anlamam da güzel sanıyorum:)
    Bu bir eksiklikmiş iş planı olmadan neyleyim girişimcilik ruhunu.
    Sizden iş planları konusunda tiyo almak isterim fakat Paypal'dan ısmarlayacağım bir fincan kahveyle olmaz:(

    YanıtlaSil
  2. iş planınızı taslak olarak gönderirseniz fikir verip,düzeltebilirim.

    YanıtlaSil